Skip to main content

Nem csak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat.  A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és azok menetéről írunk most:

Laborvizsgálat

A vizsgálatok sora általában vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. A labor során az ösztrogén, a progeszteron, az LH, FSH, tesztoszteron,prolaktin, valamint az AMH szintet is vizsgálják. Ezekből kiszűrhető az esetleges progeszteron hiány, a túl magas prolaktin szint, valamint a (korai) menopauza is.

Ezeken kívül érdemes meghatározni a TSH, T3, T4 szintjét illetve az autoimmun hátteret is, mely a pajzsmirigy működéséről ad képet. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara ugyanis könnyen vezethet meddőséghez, vagy sorozatos vetéléshez is. A problémát szerencsére a legtöbb esetben gyógyszeresen kezelni lehet, és a terápiát a terhesség alatt is folytatni szükséges.

A laborvizsgálatok során terheléses vércukorteszt is indokolt lehet, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség a teherbeesés útjában állhatnak. Ezen kórállapotok rendezése elengedhetetlen a fogantatáshoz, éppúgy mint a zavartalan várandóssághoz és a baba egészséges fejlődéséhez.

Ultrahang

A képalkotó berendezések közül a korszerű Ultrahang készülék szintén fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a beteg szenved-e PCO’s-ben (Policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e különböző cisztákra, miómára, és egyéb elváltozásokra utaló jelek.

Invazív vizsgálatok

A meddőség nem csak hormonális eltolódás, vagy betegségek következtében alakulhat ki. Az anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását, még abban az esetben is, ha a páciens előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek hátterének feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése, ez utóbbit legtöbbször ambulánsan végezzük ( HYCOSY/HYFOSY vizsgálatok). Segítségükkel fény derülhet pl. arra, ha az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, illetve, hogy összenövések keletkeztek a méhben (szülészeti események, /vetélés, császármetszés/ után ez viszonylag gyakori). Szerencsére a legtöbb probléma kisebb endoszkópos műtéttel orvosolható.

Kenetvétel, rákszűrés

A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV/rákszűrés, valamint a kenetvétel, mellyel kiszűrhetőek az esetleges kezelendő fertőzések. A bakteriológiai vizsgálathoz szükség van vizelet és hüvelyváladék