Skip to main content

A petefészekrák igen veszélyes és gyakori nőgyógyászati ráktípus, melyet gyakran csendes gyilkosnak is neveznek, mivel nincsenek túlzottan jellegzetes és figyelemfelkeltő tünetei. Vannak azonban olyan jelek, melyek felvethetik a gyanút.

Forrás: https://www.clinicallab.com/

Röviden a petefészek rákról

Petefészekrákról akkor beszélünk, amikor a petefészek abnormális sejtjei kontrollálatlan módon növekedni és osztódni kezdenek, míg végül daganatot képeznek. Ezen ráktípus általában áttétes tumor, vagyis máshonnan indul ki. Ha nem észlelik idejében a rákos sejtek onnan fokozatosan benőnek a környező szövetekbe, és átterjedhet a test más területekre. Sajnos igen gyors progressziót mutat, nagyon hamar okoz áttéteket!

A petefészekráknak különböző típusai vannak, attól függően, hogy a daganat milyen sejtben kezdődött. A petefészkekben előforduló rosszindulatú daganatok többsége (kb. 95%), a csírahámból ered. Kialakulásának kockázata növekszik az életkor előrehaladtával, és leggyakrabban klimax után fedezik fel.

Fontos a korai felismerés

A National Ovarian Cancer Coalition jelentése szerint 78 nőből 1-nél diagnosztizálnak petefészekrákot élete során. Ha a petefészekrákot korán észlelik, még mielőtt a petefészkeken túlra terjedne, nagy a túlélés esélye- azonban sajnos legtöbbször túl későn észlelik. A petefészekrák korai felismerése csak minden ötödik esetben fordul elő, pedig az American Cancer Society szerint a korai stádiumú petefészekrák 5 éves túlélési aránya 93-98 százalék körüli.

Gyakran nem tulajdonítanak figyelmet a jeleknek

Korai stádiumában a petefészekrák nem mutathat észrevehető jeleket. Amikor a tünetek megjelennek, ezek gyakran olyan tünetek, amelyeket általában olyan gyakoribb állapotokhoz társítanak, mint az irritábilis bél szindróma és a húgyútifertőzések. Sok ember számára ez azt jelenti, hogy a petefészekrákot nem fedezik fel addig, amíg el nem terjed. Ez végső soron csökkentheti az ilyen típusú rák túlélési arányát.

A leggyakoribb jelek a következők:

Haspuffadás: a puffadás a leggyakoribb tünet a petefészekrákos betegeknél. Bár normális, ha puffadást érez nagyobb lakmározás után vagy a havi ciklusa körül, a folyamatos puffadás, amely akár három hétig is minden nap fennáll, már nem tekinthető normálisnak. A puffadás gyakran összefügg a folyadék felhalmozódásával a hasban. Ez főleg a hasi vérellátás és a szervezet folyadékelvezető képességének megváltozása miatt következik be.

Alhasi/deráktáji fájdalom: a petefészekrák gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat, beleértve a székrekedést, görcsöket és hasi fájdalmat. Igen könnyű mással összekeverni, ám ha több hete fennáll, ráadásul más tünetek is csatlakoznak hozzá, már jelzésértekű lehet. A petefészekrákos nők körülbelül 39 százaléka tapasztal hasi fájdalmat. A fájdalom érzése személyenként változhat: vannak, akik erős nyomásról számolnak be, mintha belülről szorítanák, másoknak olyan, mint a menstruációs görcs. Ahogy a daganatok nőnek, nyomást gyakorolhatnak a test más részeire, beleértve a beleket, a hólyagot, a végbélt és a gerincet.

Állandó fáradtság: a rákos megbetegedések gyakran okoznak krónikus fáradtságot, melynek hátterében általában a daganat kiváltotta vashiány, vérszegénység áll.

Fogyás: az étrend vagy a testmozgás változtatása nélkül felmerül a rosszindulatú daganat esélye, ha rövid időn belül jelentősebb súlytól szabadul meg.

Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás: szinte az összes nőgyógyászati daganatnál megjelenik, ám gyakran fertőzésre utal, mely könnyen kezelhető. Ha közösülés során lép fel vérzés, azért okolható hüvelyszárazság és fertőzés is, ám daganatra is felhívhatja a figyelmet. Ha menopauza után tapasztal vérzést, mindenképp gyanakodni szükséges rosszindulatú daganatra!

Diagnózis után azonnali kezelés

Amennyiben felmerül a petefészekrák gyanúja, vagy ha a családjában előfordult már a daganat, úgy a hüvelyi ultrahangon túl szükség van vérvizsgálatra (beleértve olyan tumormarkereket, mint az Ca-125, AFP HE-4), valamint képalkotó vizsgálatokra is (CT/MRI) Ha kiderül, valóban petefészekrák okozza a panaszokat, úgy műtéti kezelés indokolt, melynek során legtöbbször eltávolításra kerül a méh, méhkürt is a petefészkek/vezetékek mellett. Ezen kívül kemoterápiára, daganatellenes gyógyszeres kezelésre is szükség van (akár még a műtét előtt is).