Skip to main content

Endometriózis– ezek a stádiumok különíthetőek el

Az endometriózis egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mely a meddőség, a fájdalmas menstruáció és az erős alhasi görcsök gyakori oka. Dr. Hernádi Balázs, az FHM Rendelő nőgyógyásza az állapot jellemzőiről, stádiumairól beszélt.

Méhnyálkahártya bárhol lehet

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken, hashártyán, ritkábban tüdőben az agyban, orrüregben. Ezeken a helyeken megjelenve is ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat, csomókat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és hasi-alhasi fájdalmakhoz.

Az endometriózis stádiumai

Az endometriózis szakaszainak elkülönítéséhez az Amerikai Reproduktív Orvostudományi Társaság (ASRM) szakaszokat hozott létre, melyben figyelembe veszik az endometriosis kiterjedését, mélységét, valamint azt, hogy a test mely területe érintett. 

Eszerint a következő stádiumok léteznek: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz). Az osztályozás pontrendszert is használ a könnyebb besorolás érdekében. Enyhe esetben 15-ös vagy annál kisebb a pontszám, míg a 16-os vagy annál magasabb mérsékelt vagy súlyos szakaszra utal. Fontos tudni, hogy a betegség súlyossága (vagy pontszám) nem feltétlenül áll egyenes arányban a fájdalom/tünetek mértékével!

Stádium Jellemzők
I. szakasz (1-5 pont) Minimális súlyosságKevés, felületi plakk
II. szakasz (6-15 pont) Enyhe súlyosságEgyre mélyebb csomók
III. szakasz (16-40 pont) Mérsékelt súlyosságSok, mélyre terjedő csomóApró ciszták a petefészke(ke)nTapadások jelenléte 
IV. szakasz (>40 pont) Súlyos stádiumSok, mélyre terjedő csomó Nagy ciszták a petefészke(ke)nJelentős osszenövések 

Az Endometriosis Foundation of America további osztályozást is javasol a pontosabb állapot meghatározás céljából, mely az elhelyezkedést is figyelembe veszi.

Felületes hashártyai endometriózis: ez a leggyakoribb. A lapos, kisebb károsodások a hashártyára, a medenceüreget belülről borító rétegre is kiterjednek, viszont nem hatolnak be a hashártya alatti részbe.

Petefészek endometriózis-ciszta: endometriózis során olykor a petefészkekben kialakulhat ún. endometrióma, ami egy olyan ciszta, melynek fala endometriózisos területeket tartalmaz. A cisztában alvadt vér található (ezért „csokoládécisztáknak” is nevezik).  

Mélyen infiltráló (beszívódó) endometriózis (DIE) : előrehaladott típus- ekkor a hibás endometrium a hashartya felszíne alatt több mint 5 mm mélyre behatol.

-Ma, a #ENZIAN besorolás adja a legpontosabb leírást egy endometriotikus lézióról. Ebben a nemzetközi besorolási rendszerben betűk és számok alapján pontosan meghatározható az endometriosis kiterjedése és elhelyezkedése.Endometriotikus ciszta kezelése:

Infiltráló Endometriosis ( DIE ) kezelése: