Skip to main content

Ambuláns méhtükrözés: Office hiszteroszkópia

A hiszteroszkópia (HSC, HSK) azaz a méhtükrözés, egy minimál invaziv (MIS) nőgyógyászati endoszkópos műtét. Nemzetközi kongresszusok külön szekcióját képezi, egy mára kiforrt és elterjedt vizsgáló módszer. A hüvelyen keresztül az eszközt a méhszájba vezetve, folyadék áramoltatás mellett először a hüvelyfalak (vaginoszkópia) majd a méhnyak csatorna, a méh ürege, valamint a petevezetékek méh üregéből induló szájadéka vizsgálható nagyításban, mint diagnosztikus eljárás.

A „klasszikus” operatív hiszteroszkópia, a megtalált eltérések műtéti megoldását jelenti. Az operatív hiszteroszkópia altatásban, műtéti kivizsgálást, laboratóriumi vizsgálatokat követően Kórházban /Magánkórházban /Klinikán egynapos bentfekvés alkalmával történik.

Az operatív hiszteroszkópia során a méhnyálkahártya (endometrium) célzott mintavétele, méhűri polypus, a méh üregébe domborodó, vagy ott elhelyezkedő mióma göb, a méh korrigálható fejlődési rendellenességei, méhűri összenövések eltávolítása illetve megoldása történik. A Kórházban / Magánkórházban / Klinikán végzett műtét során a méhnyak fokozatos tágítása az endoszkópos eszköz méh üregébe történő bevezetéséhez szükséges.

Miben különbözik a kórházban / klinikán végzett beavatkozástól az ambuláns hiszteroszkópia?

Az ambuláns méhtükrözés a vizsgáló endoszkópos eszköz kis átmérője miatt nem igényel altatást. Rendelőnkben a legmagasabb minőségű  Storz Bettocchi® 4,2 mm-es hiszteroszkóppal végezzük a beavatkozást, melynek átmerője miatt az esetek döntő többségében nem szükséges a méhnyak csatorna tágítása sem, enélkül is bevezethető. A beavatkozás fájdalommentes, annyi kellemetlenséggel jár, mint egy méhűri fogamzásgátló spirál felhelyezése. Az ambuláns hiszteroszkópiát előzetes Ultrahang vizsgálatot követően, valamint az esetleges hüvelyi- és méhnyak fertőzések kizárása után végezzük, hogy a felszálló fertőzéseket, kismedencei gyulladást megelőzzük, a menzesz utáni napokban.

Az ambuláns „office” hiszteroszkópia során rendelőnkben háromdimenziós (3D) hüvelyi és hasi Ultrahang vizsgálattal látott eltérések további, pontosabb endoszkópos vizsgálata lehetséges. Az ambuláns hiszteroszkópia során az endoszkóp automatikusan vezérelt állítható, alacsony nyomással steril élettani sóoldattal tölti fel a méh üregét, melyek így az endoszkóphoz csatlakoztatott monitoron felnagyítva részletesen vizsgálhatóak. Az ambuláns méhtükrözés során a látott méhüregi eltérésből (pl. polypusok, rendellenes méhűri vérzések hátterében álló nyálkahártya burjánzások, mióma) az endoszkóp munkacsatornájába vezethető biopsziás mintavevő eszközzel szövettani mintavétel végezhető szövettani vizsgálathoz, melynek eredménye a további beavatkozásokat meghatározhatja.

Az ambuláns hiszteroszkópia (ambuláns HSK) leggyakoribb indikációi:

 • Meddőségi kivizsgálás részeként (vetélések háttere)
 • Onkológiai kivizsgálás részeként
 • Ultrahangvizsgálattal igazolt méhűri vagy a nyakcsatornában elhelyezkedő polip
 • Rendellenes méhűri vérzés oka (mióma, tumor)
 • 3D Ultrahangvizsgálattal igazolt méh fejlődési rendellenességek pontosabb megítélése
 • Krónikus gyulladás (endometritis) igazolása
 • Ultrahang vizsgálattal gyanított méhűri összenövés a mellső és hátsó méhfal között (synechia)
 • Méhen belüli fogamzásgátló spirál eltávolításának sikertelensége.
 • Petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata

Az ambuláns méhtükrözés lépései:

 1. Miután a páciens kényelmesen elhelyezkedett a vizsgálóasztalon (mint egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat során lábait a lábtartóba helyezve) a szeméremtest fertőtlenítésére kerül sor, majd
 2. a hüvely és a méhnyak alapos fertőtlenítése történik, amit nyálkahártya fertőtlenítő szerrel végzünk.
 3. Ezt követően a hiszteroszkópos eszközt a hüvelyen keresztül óvatosan a méhszájba, majd a méh üregébe vezetve folyadék (steril élettani sóoldat) feltöltés mellett az endoszkóp optikája segítségével képernyőn keresztül nagy nagyításban vizsgálható: a hüvelyfal, a méhnyak csatorna, a méh ürege, valamint a petevezetékek méh üregéből induló szájadéka. Az ambuláns HSC során az endoszkóp automatikusan vezérelt alacsony nyomással steril élettani sóoldattal tölti fel a méhnyak csatornát és a méh üregét a megfelelő képalkotás és az eszköz kíméletes alkalmazhatósága céljából. Az endoszkópon bejutó steril folyadék a méhszájon és a hüvelyen keresztül távozik, nem marad a szervezetben. A HSC során a látott méhüregi eltérésből (pl. polypusok, rendellenes méhűri vérzések hátterében álló nyálkahártya eltérések) az endoszkópba vezethető biopsiás eszközzel fájdalommentesen szövettani mintavétel végezhető szövettani vizsgálathoz, melynek eredménye a további beavatkozást meghatározhatja. Miómák, méhűri sövények megoldása rezektoszkóppal, hasonló módszerrel történik. Az endoszkóp felvezetése fájdalmatlanul, hüvelytükör alkalmazása nélkül (No Touch) történik, enyhe diszkomfort érzettel társul, egy méhen belüli fogamzásgátló spirál felhelyezéséhez hasonlítható. Az ambuláns HSC beavatkozás végén az endoszkópot eltávolítjuk, az eszköz eltávolítása fájdalmatlan. Az ambuláns HSC után kontroll hüvelyi Ultrahangvizsgálat következik.

A vizsgálat ambulanter (azaz járóbeteg ellátásként) végezhető, altatás nem szükséges!

Az ambuláns méhtükrözés esetleges szövődményei

Az ambuláns HSK ritka szövődménye lehet a beavatkozás utáni vérzés és kismedencei gyulladás. Tekintettel arra, hogy az endoszkóp bevezetését a monitoron követjük, így a méhfal esetleges sérülése rendkívül ritkán fordulhat elő.

Milyen mikrobiológiai teszteket kérünk/végzünk a beavatkozás elvégzése előtt a szövődmények kockázatának minimalizálása céljából?

Az ambuláns HSK elvégzése csak egy hónapon belüli negatív hüvelyváladék kenet (normál hüvelyflóra) lelete birtokában javasolt, egy éven belüli negatív méhnyak szűrés lelettel.

Mind a tenyésztéses vizsgálat mind pedig a rákszűrés rendelőnkben elérhető.

Hogyan tud időpontot egyeztetni?

beavatkozás optimális ideje a menses elmúlása után 2-5 napon belül van, ezért a vizsgálatra a menses alkalmával jelentkezzen. Tehát számítsa ki előre, hogy mikor lesz a menses elmúlása után 2-5 napon belül. Amennyiben úgy adódik szombaton is van lehetőség a vizsgálat elvégzésére. Időpontot foglalni honlapunkon online vagy telefonon (+ 36 30 309 55 70), illetve a www.foglaljorvos.hu felületén keresztül lehetséges.

Teendők az ambuláns HSK végzésének napján és az adott menstruációs ciklusban

A vizsgálatra a megbeszélt időpont előtt 15 perccel lehetőség szerint egy kísérővel jelentkezzen! A 15 perc a páciens tájékoztató elolvasásához, beleegyező nyilatkozat aláírásához szükséges. Célszerű a vizsgálat előtt 2 órával, majd fél órával 1-1 tabletta Apranax dolo (220mg) fájdalomcsillapító tablettát bevenni, a vizsgálatkor alkalmazott steril folyadék méh üregébe történő bejuttatásakor, illetve az azt követően fellépő enyhe alhasi fájdalom mérséklése céljából. Amennyiben a fent javasolt gyógyszerre allergiás, úgy egyéb non-steroid gyulladásgátló vagy egyéb fájdalomcsillapító alkalmazása javasolt, mint például Diclofenac. Amennyiben bizonytalan abban, hogy milyen típusú gyógyszert szedhet, azt kérjük jelezze és segítünk a megfelelő fájdalomcsillapító kiválasztásában.

Endometriózis

FHM rendelő az endometriosisról:

Endometriózis – ezek a stádiumok különíthetőek el

Az endometriózis egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra, mely a meddőség, a fájdalmas menstruáció és az erős alhasi görcsök gyakori oka. Dr. Hernádi Balázs, az Forhermed Rendelő nőgyógyásza az állapot jellemzőiről, stádiumairól beszélt.

Méhnyálkahártya bárhol lehet. Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is (jellemzően a hasüregben). Előfordulhatnak ekkor különböző szerveken, általában a beleken, petefészkeken, petevezetékeken, hashártyán, ritkábban tüdőben az agyban, orrüregben. Ezeken a helyeken megjelenve is ugyanúgy követi a ciklust, a hormonális változásokat- vagyis megvastagszik, majd leválik. Viszont mivel nem tud a hüvelyen keresztül a menstruációs vérzéssel távozni, így ott marad, és gyulladást, hegesedét, cisztákat, csomókat hoz létre. Ez az oka annak, hogy az endometriózis könnyen vezet teherbeesési nehézségekhez és hasi-alhasi fájdalmakhoz.

Az endometriózis stádiumai

Az endometriózis szakaszainak elkülönítéséhez az Amerikai Reproduktív Orvostudományi Társaság (ASRM) szakaszokat hozott létre, melyben figyelembe veszik az endometriosis kiterjedését, mélységét, valamint azt, hogy a test mely területe érintett. Eszerint a következő stádiumok léteznek: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz). Az osztályozás pontrendszert is használ a könnyebb besorolás érdekében. Enyhe esetben 15-ös vagy annál kisebb a pontszám, míg a 16-os vagy annál magasabb mérsékelt vagy súlyos szakaszra utal. Fontos tudni, hogy a betegség súlyossága (vagy pontszám) nem feltétlenül áll egyenes arányban a fájdalom/tünetek mértékével!

Stádium Jellemzők

I. szakasz (1-5 pont) Minimális súlyosság Kevés, felületi plakk

II. szakasz (6-15 pont) Enyhe súlyosság Egyre mélyebb csomók

III. szakasz (16-40 pont) Mérsékelt súlyosság Sok, mélyre terjedő csomó Apró ciszták a petefészke(ke)n Tapadások jelenléte

IV. szakasz (>40 pont) Súlyos stádium Sok, mélyre terjedő csomó Nagy ciszták a petefészke(ke)n Jelentős összenövések

Az Endometriosis Foundation of America további osztályozást is javasol a pontosabb állapot meghatározás céljából, mely az elhelyezkedést is figyelembe veszi.

Felületes hashártyai endometriózis: ez a leggyakoribb. A lapos, kisebb károsodások a hashártyára, a medenceüreget belülről borító rétegre is kiterjednek, viszont nem hatolnak be a hashártya alatti részbe.

Petefészek endometriózis-ciszta: endometriózis során olykor a petefészkekben kialakulhat ún. endometrióma, ami egy olyan ciszta, melynek fala endometriózisos területeket tartalmaz. A cisztában alvadt vér található (ezért „csokoládécisztáknak” is nevezik).

Mélyen infiltráló (beszívódó) endometriózis (DIE) : előrehaladott típus- ekkor a rossz helyen lévő endometrium ( méhnyálkahártya) a hashártya felszíne alatt több mint 5 mm mélyre behatol. Típusosan a sacrouterin (keresztcsont-méhnyak között húzódó) szalagokon, a húgyhólyagon, a recto-sigma (végbél) területén fordul elő. Ultrahang (és fizikális) vizsgálattal, ezek az érintett területek pontosan meghatározhatóak, ami az esetleges műtéti beavatkozás alapjául szolgál.

-Ma, a #ENZIAN besorolás adja a legpontosabb leírást egy endometriotikus lézióról. Ebben a nemzetközi besorolási rendszerben betűk és számok alapján pontosan meghatározható az endometriosis kiterjedése és elhelyezkedése.

Az endometriózis kezelhető?

Dr. Hernádi Balázs elmondta, az endometriózis sajnos nem múlik el magától, ám a fájdalom csillapítható, a teherbeesési esélyek növelhetők, a panaszok enyhíthetőek. Fontos, hogy a megfelelő szakember a betegség számos aspektusát ismerje. A kezelés mindig személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, az endometriózis stádiumát, szeretne-e gyereket, hány éves a beteg. A terápia lehet gyógyszeres (fájdalomcsillatás és hormonkezelés- gesztagén!) és/vagy sebészi is. Gyakran kombinált kezelést alkalmazunk, ugyanis a műtét a betegség hátterét nem gyógyítja. Nagyon fontos az életmód a kezelési stratégiában, a nyugati típusú, hajszolt életmód és helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel ugyancsak oki tényező. A gyermekvállalás későbbi életkorra (30-35<)tolódása, és ezzel a folyamatos ösztrogén hatás fennállása egy sokkal nagyobb probléma is egyben.

Terhesgondozás

Tapasztalt, és végtelenül türelmes szülésznők segítségével, magzati rutin diagnosztika (CTG), várandósgondozás és szülés felkészítés, függetlenül a később választott szülészeti ellátó intézménytől (állami Kh., magán Kh., otthon).

A maximális biztonság és odafigyelés mellett, minden – akár banálisnak tűnő – kérdésre válaszolunk.

Külön hangsúlyt fektetünk a koraszülés megelőzésre („koraszűrés protokoll”). Szonográfus bevonásával magzati Ultrahang diagnosztika és baba-mozi, időpont egyeztetéssel.

Meddőség

A családtervezéssel kapcsolatos nehézségekre, megfelelő kivizsgálási szisztémánk (anamnézis, laborvizsgálatok, Ultrahang, petevezető átjárhatóság-HyCoSy, mintavételek) jelent megoldást.

Hamarosan az Ambuláns Méhtükrözés is elérhető szolgáltatás rendelőnkben (mehtukrozes.hu).

Nőgyógyászati szűrés

A rutin, éves szűrővizsgálaton (fizikális vizsgálat, cytológia / HPV szűrés /Cin Tech., kolposzkópia, hasi és kismedencei Ultrahang (3D/4D) és emlő vizsgálat) túl, a gyakori kellemetlen nőgyógyászati panaszokat okozó kórképek ellátása úgymint a vérzészavarok, fertőzések, gyulladásos panaszok, alhasi fájdalom kivizsgálása miatt is forduljon hozzánk bizalommal, a ciszták, miómák diagnosztikájával, követésével és kezelésével kapcsolatos kérdésekre is választ kaphat.

A hormonális eltérések, PCO’s, fogamzásgátlás témakörével szintén foglalkozunk.

Onkológia

Szeméremtesti-, hüvelyi-, méhnyak-, kismedencei folyamatok (méhtest, petefészek) kivizsgálása és kezelési stratégia felállítása, a jelenlegi nemzetközi irányelvek alapján (ESGO, ESMO, ESTRO, FIGO).

Neurológia

Az idegrendszer működési zavarai alapvető fontosságú képességek hanyatlását vagy elvesztését okozhatja, talán ebben a szakmában szükséges a legalaposabb felkészültség. Irányított kérdésekkel egy reflexkalapács és fizikális vizsgálat segítségével a jó szakember tudja a megoldást.

Több évtizedes szakmai tapasztalattal, felkészülten várjuk pácienseinket, akár közelmúltban fellépő, vagy régóta fennálló panasszal érkezik. A fejfájás megszüntethető!

Nőgyógyászat

Az egyik leggyakoribb nőgyógyász felkeresését szükségessé tevő okok a folyásos panaszok, húgyúti fertőzések, és a bizonytalan kismedencei fájdalom. Ezek kivizsgálása során egyértelműen el kell különíteni a betegség eredetét, a megfelelő kezelés elkezdéséhez. A vizsgálat során a hüvelyváladék jellege, megjelenése alapján a folyásos panaszt okozó kórokozó gyakran elkülöníthető, a vizsgálat fájdalommal nem járó, gyors hüvelyi feltárással történik. Már a vizsgálatot megelőző megbeszélés során gyanús lehet a kórokozó típusa, a fertőzés eredete.

Egyes betegségek az un. STD – k (szexuális utón terjedő betegségek) típusosan jelentkeznek, sokszor megelőző sikertelen kezelések előzik meg, ilyen kórokozók (Chlamydia, Ureaplasma, Trichomonas stb.) igazolása célzott mintavétellel történik, majd megkezdhető a célzott antibiotikus kezelés. A legtöbb nőgyógyászati fertőzés átmeneti és a jól működő immunrendszer hatására néhány nap alatt, esetleg egy menstruációt követően, de megszűnnek a panaszok. Ha azonban tartóssá válik mindenképpen célszerű szakember felkeresése, mert az „elmúlik magától elv” itt nem működik. A bakteriális vaginózis egy gyakori kérdéskör, felismerésre magában foglalja a kórokozó kimutatását, gyakran nem mutat tünetet, mert enyhe megjelenése nem tűnik fel a páciensnek, mások pedig orvosról orvosra járnak a hüvelyi diszkomfort és folyásos panaszaikkal.

A cikluszavarok feloszthatóak megannyi szempontból, életkori sajátság jellemzi. A tinédzserek körében az első menstruáció (átlagosan 12 évesen) megjelenését nem feltétlenül követi szabályos periódusokban jelentkező menzesz. Ez azzal magyarázható, hogy a hormonális szabályozás folyamatos érésen megy keresztül, és ez a finomodás vezet el végül a rendszeresen jelentkező, átlagosan 28 naponkénti ciklus beállásához. Ha ez néhány nappal rövidebb vagy hosszabb az nem kóros. A tinédzserkor jellegzetessége a rendszertelenség, talán ezt nem kell bemutatni, a hormonális érés időszakában is van megoldás a ciszták és ciklusos fájdalom ellen.

FHM rendelő az endometriosisról cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Műtéti szolgáltatások

Magánkórházi háttérrel endoszkópos (laparoszkópia, hiszteroszkópia) diagnosztikus és operatív műtétek. Jó- és rosszindulatú kórképek (ciszták, méhmegtartó mióma műtétek, endometriosis, IE (infiltráló endometriózis), DIE (mélyen infiltráló endometriózis), petevezető átjárhatóság, méheltávolítás (totális, subtotális), petefészek eltávolítás, méhfüggelékek eltávolítása, mintavételek . Hüvelyen keresztüli és hüvelyi- plasztikai, valamint nyitott hasi műtétek.

Kórházi háttér

Szent Magdolna Magánkórház – Zsigmond tér, TritonLife Róbert Magánkórház, Maternity Magán Klinika, Versys

Pszichológiai tanácsadás

Tisztelt Olvasó!

Lehet, hogy már megfogalmazódott Önben az, hogy érdemes lenne segítséget kérnie egy-egy nehézségével, elakadásával kapcsolatban, de nehezíti a helyzetet az, hogy nem járt még pszichológusnál, és nem tudja, hogy hogyan is zajlik egy-egy konzultáció.

A biztonságérzete növelése érdekében szeretném, ha pontos képet kaphatna arról, hogy mi történik a konzultációk során, hogyan néz ki maga a folyamat.

Először is fontos tisztázni azt,  hogy a pszichológiai tanácsadás célja  nem direkt tanácsok adása, hiszen sokkal nagyobb értéke van annak, amiért megdolgozunk, mint annak, amit készen kapunk!

Magát a folyamatot meghatározza az, hogy milyen problémával, terápiás célkitűzéssel fordul hozzám.

Minden esetben, az első találkozás alkalmával egy első interjúra kerül sor, mely során megismerkedünk egymással, körbejárjuk azt, hogy hol van elakadás az életében, mi az, amiben a segítségem szeretné kérni, majd ezt követően az ülés végén megbeszéljük a közös munka kereteit, és az együttműködés célját.

A további ülések témáját az Ön által hozott megélések adják, de természetesen a fókuszban mindvégig a közösen kitűzött terápiás cél áll.

A Klienseimmel végzett munkám során fontosnak tartom azt, hogy minél több olyan gyakorlati eszközt adjak át, melyek segítségül szolgálnak a kitűzött cél eléréséhez vezető úton, mindemellett hiszek a “terápiás házi feladatok” erejében is.  Amennyiben indokolt, kérdőívek kitöltésére is sor kerül.

Amennyiben Ön olyan problémával fordul hozzám, melyre a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő Sématerápia lenne a leghatékonyabb módszer, a konzultációk során a sématerápia modell mentén, annak eszköztárával dolgozunk. Ebben az esetben a folyamat a következőképpen zajlik:

A közös munka kezdeti szakaszát Diagnosztikai és edukációs szakasznak nevezzük, mely során a probléma, majd az életút áttekintését követően megismerkedhet a sémamodellel, majd kérdőívek és élményalapú technikák segítségével feltérképezzük a problémái, elakadásai hátterében álló korai maladaptív sémákat. Együttműködésünknek ebben a szakaszában meghatározó szerepet kap a pszichoedukáció is, mégpedig azért, mert fontos, hogy megértse saját sémái működését, és ne csak értse, hanem tudja is felismerni, ha egy-egy séma aktiválódik a mindennapjai során.

A közös munka második szakaszát a Változás fázisának nevezzük, mely során azokon a sémákon dolgozunk, melyek ott húzódnak életvezetési nehézségei, problémái, az életében vissza-visszatérő mintázatok hátterében. Ebben kognitív technikák, élményalapú technikák (pl.: imagináció) segítik a munkánkat, illetve fontos feladatunk a viselkedésminták megváltoztatása is.

Maga a terápiás kapcsolat is gyógyító erővel bír, melynek két jellemzője az empatikus konfrontáció és a keretek közötti szülői újragondoskodás.

Együttműködésünk során az egészséges felnőtt énrésze erősítése céljából olyan eszközöket adok a kezébe, amelyek segítségére lehetnek a problémáival való megküzdésben, és abban, hogy egy teljesebb, örömteli életet élhessen,  melyben megéli  az érzelmi, pszichológiai, társas jóllét állapotát!

Legfrissebb bejegyzések

Mióma

| Blog | No Comments
A nők körben az egyik leggyakoribb daganat típus a mióma, mely a méhizomzat jóindulatú sejtburjánzása. Sokan úgy gondolják, hogy a daganat minden esetben műtéti beavatkozást kíván, pedig van, hogy gyógyszeres…

Meddőségi vizsgálatok

| Blog | No Comments
Nem csak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, melynek hátterében számtalan ok húzódhat.  A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. A legszükségesebb meddőségi vizsgálatokról és…

Missed ab- hogyan tovább?

| Blog | No Comments
A vetélés sok esetben akkor történik meg, amikor a nő még csak nem is tud a terhességéről. Ennél lényegesen fájóbb, amikor a tragédia akkor következik be, miután már pozitívat mutatott a terhességi…